Jak możemy zrobić domowe lizaki

Woda, cukier, a ulubione dodatki wystarczą, ażeby przygotować domowe lizaczki i oczarować wszystkich dobrze znanym smakiem. Niemalże wszystkie dzieci kochają słodkości. Słodycze ze sklepowej półki są jednakże niezdrowe, bowiem zawierają co niemiara konserwantów a także syntetycznych barwników.

Aby ustrzec pociechy przed niezdrową żywnością, a jednocześnie zadowolić ich małe podniebienia warto samodzielnie zrobić domowe lizaczki. Dzieci na pewno będą urzeczone, a i nie jeden dorosły domownik pokusi się na cokolwiek słodyczy.

lizak w papierku

Autor: jencu
Źródło: http://www.flickr.com

Łatwym sposobem na to, aby zrobić domowe lizaki jest podgrzanie 200 gram cukru w niewielkim garnczku.

Chcemy rozgonić wszelkie Twe wątpliwości i zapewnić Ci kolejne i interesujące wątki. Więc najnowsza treść (https://www.hurtplus.pl/papierosy-c-243_1.html) oczekuje na Ciebie w tym linku.

Kiedy cukier się rozpuści, powinno się zaczekać aż przeistoczy się w karmel o złoto-brązowym zabarwieniu i gęstej konsystencji. Na blasze należy położyć papier do pieczenia. Nieco ostudzony karmel nakładać łyżką na blaszkę tworząc lizaczki. W niezastygniętą jeszcze masę, wkładać patyczki do lizaków.

Ten tekst, który w tej chwili czytasz posiada interesujące informacje, lecz jeśli chcesz uzyskać pokrewne wiadomości na podnoszony temat, to sięgnij po szczegóły (http://mastereducator.pl/certyfikat-kompetencji-zawodowych-kurs/).

Następnie odstawić, aby mogły stwardnieć. Masę możemy przelać też do foremek na ciastka, ażeby lizaki zyskały ładny kształt.

Trochę inny przepis jest opcją dla tych, którzy śnią o klasycznie słodkich, soczyście owocowych lizaczkach. Starczy przygotować 250 gram cukru, 40 mililitrów wody a także 70 mililitrów soku wiśniowego lub porzeczkowego. Zamiast soku z marketu, możemy użyć także samodzielnie przyrządzonego z cukru, wiśni oraz wody, jest to jednak bardziej kłopotliwe. Składniki należy umieścić w garnku po czym zagotować. Zostawić na ogniu przez około 15 min. (temperatura powinna wynosić około 160 stopni). Gorącą masę można przelać jednakowo jak w powyższym przepisie na papier do pieczenia i wepchnąć patyczki do lizaków. Możesz zobaczyć jak wyglądają różne patyczki wchodząc tutaj różne rodzaje patyczkow do lodów i szaszłyków.

Gdy przychodzą upały, każdy szuka przyjemnego ochłodzenia. Ażeby samodzielnie zrobić domowe lizaczki lodowe, wystarczy przygotować tylko kilka składników. Najbardziej orzeźwiające, to lizaczki wodne. Należy zaopatrzyć się w cytrynę, wodę i cukier, ażeby zrobić lemoniadę. Proporcje zależne są od preferencji. Przelać mieszankę do foremek po czym wstawić do zamrażarki. Kiedy zaczną krzepnąć, wystarczy wsunąć patyczki do lizaków i poczekać aż całkowicie się zamrożą. Inny sposób to mrożenie soku rozrzedzonego niedużą ilością wody.

Write a Reply or Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*