Jak najlepiej przechowywać żywność? O czym koniecznie trzeba pamiętać, żeby żywność zawsze pozostawała jak najbardziej odpowiedniej jakości?

W najbardziej nowatorskich pojemnikach bez trudności jesteśmy w stanie zachowywać produkty nawet przez parę tygodni. Dzięki nim potrawy będą świeże oraz aromatyczne, a to w sumie najważniejsze.

pojemniki

Autor: AWG
Źródło: AWG
Najbardziej odpowiednie są pojemniki spożywcze – szklane lub plastikowe. W sklepach bez kłopotu można znaleźć także drewniane, metalowe lub ceramiczne. Jednakże te zrobione z drewna posiadają pory, w jakie łatwo wnikają bakterie. Jeżeli zdecydujemy się na pojemnik szklany, dobrze zwrócić uwagę na to, czy jest żaroodporny. W tego typu sytuacji możemy podgrzewać w nim jedzenie, a także przechowywać go w dość niskich temperaturach, przykładowo w zamrażarce. Najbardziej właściwe pojemniki plastikowe są zrobione z polipropylenu lub poliwęglanu, są to materiały wytrzymałe na złamania.

Nie warto zakupować dużego pojemnika, jak planujemy w nim trzymać kilka plasterków sera lub szynki. Bardziej znaczna ilość wolnego miejsca w naczyniu powoduje, iż gromadzi się tam powietrze, jakie przyspiesza psucie się pożywienia – tamta strona. Najbardziej komfortowe są prostokątne pojemniki z zaokrąglonymi brzegami. Ażeby potrawy były przez jak najdłuższy czas świeże, spód pojemnika powinien być specjalnie pofalowany albo mieć dodatkową wkładkę. W tego typu sytuacji przechowywane tam produkty nie będą miały styczności z wodą czy płynami, jak na przykład wyciekające mięso. Jak zbierają się one na spodzie naczynia, produkty w ten sposób nie tylko szybciej stracą świeżość, ale również witaminy i ważne składniki odżywcze.

pojemniki na żywność

Autor: jeff_golden
Źródło: http://www.flickr.com
Bardzo ważna jest też pokrywka. Należy sprawdzić, czy jest właściwie dopasowana i najlepiej się zamyka. Jeżeli będzie nie za bardzo szczelna, to do środka dosyć łatwo mogą przedostać się bakterie. Większość pojemników po zatrzaśnięciu wymaga kolejnego otwarcia przy samym brzegu, ale i szybkiego zamknięcia. Pozwala to na wypuszczenie resztek powietrza, jakie zostały wewnątrz naczynia. To są faktycznie niezbędne kwestie, więc każdy producent opakowań z tworzyw sztucznych musi to mieć na uwadze, ażeby jego produkty były jak najlepszej jakości – . To pewność, iż nasze jedzenie nie będzie się marnować, a to przecież niezwykle istotne. Zadbać więc należy o to, dopóki jest jeszcze czas. Na pewno to docenimy.