System HACCP stosowany w hotelarstwie

Wiele osób zastanawia się, czym jest tak zwany program HACCP, prosperujący na różnorodnych obszarach publicznych, m.in.

Poland Łódź

Autor: Elroy Serrao
Źródło: http://www.flickr.com

w placówkach przedszkolnych oraz hotelach, ale nie każdy je zna.Obecnie ów program prosperuje w Unii Europejskiej od roku 1975, lecz na całym świecie znany już jest za sprawą USA, gdzie opracowany został do programów kosmicznych lotów załogowych. Ma on przede wszystkim na celu eliminację zagrożenia, czyli wszystkiego, co przynieść może szkodę klientowi.

System HACCP w hotelarstwie oferta zapobiega między innymi szkodom na rzecz kontrahenta, takich jak zatrucie, nieprzyjemny wygląd pokoju czy również brak porządku. Zazwyczaj HACCP w hotelarstwie ma związek głównie z pomieszczeniami, gdzie przygotowywana jest żywność. System zakłada między innymi utrzymanie podłóg w odpowiednim stanie, a także ogólną troskę o czystość w publicznych miejscach. Ma to bowiem podnieść jakość bezpieczeństwa oraz produkowanych posiłków, jak również zdobycie zaufania konsumentów oraz podniesienie jakże ważnej świadomości osób odpowiedzialnych za przygotowywanie żywności. W teorii HACCP nie dotyczy w Polsce przedsiębiorstw małych, które zatrudniają do pięćdziesięciu osób, jednak jest to niezgodne z programem UE.
Gazetka promocyjna, reklamowa

Analiza zagrożeń HACCP zobacz nasze analizy zagrożeń programów haccp to inaczej postępowanie polegające na eliminacji zdrowotnych zagrożeń na rzecz gości, do których można zaliczyć np. wirusy oraz bakterie, jak również fizyczne oraz chemiczne zagrożenia. Kolejno są to między innymi szkło i szkodliwe dla zdrowia detergenty.

kumquat

Autor: Andrea Pokrzywinski
Źródło: http://www.flickr.com

Przede wszystkim zagrożenia eliminowane są ze względu na choroby pokarmowe, wymagania prawne ze strony UE czy też pewność konsumowania żywności najlepszej jakości.