W czym serwować zupkę – talerz, miseczka czy może bulionówka?

Zawiesiste lub rzadkie, o gęstości kremu, z makaronem czy z grzankami. Sycące albo lekkie, esencjonalne jak też bogate w witaminki – zupki.
Spożywamy je od dziecka.

Bulionówki Ćmielów

Autor: Franklin Heijnen
Źródło: http://www.flickr.com
artykuł

Autor: Naturhouse
Źródło: Naturhouse
Barszcz biały, rosół, barszcz, kapuśniak, pomidorówka, gulaszowa oj, długo by wyszczególniać. Polacy wprost wielbią zupki i konsumują ich najsporzej na globie. Naprowadzamy w czym podawać zupę. Prawdopodobnie posiadasz w swoim kredensie przynajmniej dwa typy, a czasami nawet trzy rodzaje naczyń do zupy i to w przeróżnym wydaniu. Najprościej naczynia do zup możemy sklasyfikować jako talerz głęboki, miseczki do zupy i tak zwane bulionówki. Na wykwintnych przyjęciach zupę często serwuje się w niedużych miseczkach. Owe z uchem bądź z dwoma uszkami są to bulionówki Chodzież. Kiedy niekiedy zupkę podaje się również w małych kokilkach, w których zupka była zapiekana w piekarniku (na przykład francuska zupa cebulowa) czy maleńkim garnku. Bulionówkę kładzie się na talerzu, na papierową serwetkę. Talerz powinien być na tyle wielki aby mogła się też tam pomieścić łyżka, która winna się tam odnaleźć przed jak też po konsumpcji. Ażeby usprawnić jedzenie, możemy wręczyć łyżkę odrobinę mniejszą. W bulionówkach serwujemy zupy czyste a także kremy wprost na stół. O ile do zupy serwujemy dodatki, powinno się ulokować je na osobnym talerzu po lewej stronie, zaś jeśli podaje się na dodatek widelczyk, wówczas talerz z dodatkami a także widelczykiem stawiamy po stronie prawej.
miseczki do zupy

Autor: Daniel Kruczynski
Źródło: http://www.flickr.com
Bulionówki Ćmielów sprawdzają się na wszelakiego typu imprezach.

Miseczka to forma pośrednia między talerzem a bulionówką. Ze względu na swój rozmiar, dla wielu to ulubiona odmiana serwowania jak też konsumowania zup, szczególnie na co dzień.