Błyskawicznie i zdrowo – smaczne obiady na twoim stole.

Obecnie kuchenna tendencja kładzie duży nacisk na naturalnie przyrządzaną żywność. Wiele warzyw, malutko tłuszczu w mięsiwie potrawy średnio lub nisko kaloryczne. Co robić, aby podołać tym słusznym skądinąd wymaganiom?

Odpowiedź w pewnej mierze zawiera się w naczyniach, jakich używamy podczas podgrzewania posiłków. Warte polecenia są w takim wypadku gęsiarki, zwane również obecnie brytfannami. W porządnych gęsiarkach, nie tylko podgrzejesz mięso w piekarniku, ale dodatkowo poddusisz warzywa, usmażysz coś lub też ugotujesz. Sporo gęsiarek wyposażono w specjalistyczną warstwę, dzięki której dania nie przywierają do dna. W czasie podgrzewania potraw uwalnia się sok w nich będący, co pozwala na dokładanie znikomej ilości tłuszczu. Jeśli pragniemy mieć chrupiące mięso, wystarczy użyć gęsiarki bez przykrycia. Jeśli natomiast chcemy cokolwiek udusić, wtedy zakładamy pokrywkę.
gastronomia

Autor: Pierre LANNES
Źródło: http://www.flickr.com

umeblowanie

Autor: Artur Nowacki
Źródło: http://www.flickr.com
Uniwersalność brytfanny dziwi, jeśli weźmie się pod lupę fakt, iż niektóre naczynia dedykowane są do umiejscowienia na kuchence indukcyjnej. Kuchenki te są ostatnio bardzo modne. By przekonać się, czy naczynia, które posiadamy w domu to brytfanny indukcyjne, należy zorientować się, czy na ich dnie zauważalne jest szczególne oznaczenie. Jeżeli ów egzamin nie był zdany pomyślnie, nie ma problemu. Brytfanny indukcyjne muszą mieć własności magnetyczne, zatem zwyczajnie przystaw magnez do dna brytfanny i przekonaj się, czy uaktywniło się przyciąganie.

Jeżeli masz kuchenkę indukcyjną, lecz nie nabyłeś jeszcze brytfanny indukcyjnej, zakup ją u sprawdzonego dostawcy. Ciesz się smakowitym oraz zdrowym obiadem co dnia.