Dobrze dobrane przyprawy to fundament każdej kuchni!

Wszyscy chętnie jemy dobrze przyprawione posiłki. Właściwie dobrane zioła i przyprawy z najzwyklejszej potrawy uczynić prawdziwy specjał.
Niestety to, co kupujemy dziś w sklepach ma niewiele wspólnego z aromatycznymi mieszankami ziół i przypraw, od których pachnie w całym domu. W większości przypadków opakowania z fabrycznymi przyprawami zawierają suszone, zwietrzałe liście ziół, a kupne zestawy przypraw składają się w dużej mierze z soli. Ponadto wielu producentów dodaje do mieszanek przyprawowych różne wzmacniacze smaku, spośród których wyjątkowo złą sławą cieszy się|takie jak cieszący się złą sławą glutaminian sodu.

gotowanie

Autor: Heather Sperling
Źródło: http://www.flickr.com
Jeśli chcemy jeść zdrowe, aromatyczne i smaczne posiłki bez żadnych substancji dodatkowych musimy zacząć robić własne przyprawy. Dlatego warto zakupić do kuchni porządne moździerze kuchenne.
Przy pomocy tych niewielkich naczyń z tłuczkami możemy wykonać różne mieszanki ziół, ziaren i przypraw, rozgniatać orzechy i pestki słonecznika czy dyni i rozcierać miękkie łodygi roślin. Dzięki nim możemy zrobić rewelacyjne czosnkowo-ziołowe marynaty do grillowanych i pieczonych mięs.

Zaciekawił Cię nasz opis? Wejdź więc do kolejnego artykułu i czytaj (https://koszaryarchehotel.pl/) dużo o ciekawiących Cię kwestiach.

Wystarczy rozetrzeć w moździerzu trochę czosnku wraz z ulubionymi ziołami, a potem połączyć uzyskaną pastę z olejem lub oliwą.

W marketach z wyposażeniem do kuchni znajdziemy kilkanaście modeli moździerzy, które różnią się od siebie rozmiarem, materiałem i przeznaczeniem. W każdej kuchni z pewnością sprawdzi się moździerz porcelanowy z tłuczkiem.