W niejednym hotelu z reguły znajduje się restauracja – co więc uczynić, by nie świeciła pustkami?

W kraju nad Wisłą istnieje ogromna ilość hoteli – każdy jakoś stara się przyciągnąć gości. Menadżer może zadecydować, że nie tylko zaproponuje najlepszy standard pokoi, ale rewelacyjne dania w restauracji.
Znaczna ilość hoteli ma restauracje.

witamina
kuchnia

Autor: Cory Doctorow
Źródło: http://www.flickr.com
ziarna kawy

Autor: Andreas Poike
Źródło: http://www.flickr.com
Czasami są one nierentowne, gdyż są puste. Goście pytają personel o świetne lokale w pobliżu i jakoś nie mają ochoty skorzystać z możliwości zjedzenia w hotelowym budynku. Może to kwestia stereotypów wyniesionych jeszcze z lat komunizmu – nie jest to jasne. Wobec tego część dyrektorów hoteli chce z tym walczyć i zachęcić gości nie tylko do hotelu, ale również do restauracji. Gastronomia (http://mlynska12.pl/gastronomia/) hotelowa to zwykle trudny orzech do zgryzienia. Należy zatrudnić dobry oraz zmotywowany zespół, a w naszej spiżarce każdego dnia muszą być świeże artykuły. To generuje koszty. Niestety nikt nie zagwarantuje nam, że się zwrócą, jeżeli hotel będzie widziany wyłącznie jako miejsce do spania i goście nie zechcą jeść u nas. Musimy więc zmienić plan i wyjść z hotelową ofertą kulinarną na miasto. Bo któż powiedział, że restauracja hotelowa ma służyć tylko gościom danego hotelu. Należy postawić na reklamę naszego lokalu w mieście oraz zachęcić mieszkańców do odwiedzania nas.

Jeśli odniesiemy sukces i w naszej restauracji zaczną często bywać ludzie, to nareszcie nie będziemy stratni na tej części biznesu. Na dodatek, jeżeli po pewnym czasie będziemy mieli dużo dobrych opinii w sieci, to pewnie okaże się, że w nasze ślady pójdą inne hotele.