Co cechuje kawę brazylijską?

Brazylia to jeden z największych na świecie producentów kawy. Dowiedz się co wyróżnia brazylijskie uprawy i jak smakuje kawa pochodząca z Brazylii.
Położenie geograficzne Brazylii wpływa na to, że jest to rewelacyjne miejsce do uprawy wysokiej gatunkowo kawy.

odziez dla gastronomii

Źródło: sklep.empak.com.pl
Z tego powodu Brazylia to od około 150 lat jeden z największych producentów kawy. Kluczowe obszary uprawy kawy to Santos, São Paulo oraz Minas Gerais. Ciepły klimat, duża ilość słońca i górzyste tereny – to świetne warunki do produkowania wysokiej jakości kawy brazylijskiej. Dzięki wymienionym czynnikom odmiany kawy z Brazylii cieszą się dużym zainteresowaniem. W Ameryce Południowej jedyną konkurencją jest kawa kolumbijska. Kawa (wyśmienita świeżo palona kawa) brazylijska jest najczęściej łagodna w smaku, lekko orzechowo-czekoladowa, średnio mocna o małej kwasowości. Jest przepyszna sama w sobie i idealna do uzupełnienia mieszanek. Można ją przyrządzać zarówno w tradycyjnej kawiarce, jak i ekspresie ciśnieniowym.
Gatunkami najczęściej produkowanymi w Brazylii są arabica oraz robusta. Aktualnie Brazylia produkuje prawie ⅓ wszystkich przeznaczonych do sprzedaży ziaren arabiki i robusty. Popularną odmianą kawy pochodzącą z Brazylii jest Burbon Santos (nazywana w skrócie Santos). Charakterystyczne cechy dla tej kawy to owocowy oraz kwaskowaty smak. Innym bardzo popularnym gatunkiem jest Rio. Kawę Rio wyróżnia ciekawy posmak określany jako “medyczny”, przypominający jodynę.

Ten nietypowy posmakwynika z rozwoju na ziarnach kawy mikroorganizmów. Miejscem, w którym można kupić taką kawę jest palarnia kawy.