Co cechuje kawę brazylijską?

Brazylia to jeden z największych na świecie producentów kawy. Dowiedz się co wyróżnia brazylijskie uprawy i jak smakuje kawa pochodząca z Brazylii.
Położenie geograficzne Brazylii wpływa na to, że jest to rewelacyjne miejsce do uprawy wysokiej gatunkowo kawy.

odziez dla gastronomii

Źródło: sklep.empak.com.pl
Z tego powodu Brazylia to od około 150 lat jeden z największych producentów kawy. Kluczowe obszary uprawy kawy to Santos, São Paulo oraz Minas Gerais. Ciepły klimat, duża ilość słońca i górzyste tereny – to świetne warunki do produkowania wysokiej jakości kawy brazylijskiej. Dzięki wymienionym czynnikom odmiany kawy z Brazylii cieszą się dużym zainteresowaniem. W Ameryce Południowej jedyną konkurencją jest kawa kolumbijska. Kawa (wyśmienita świeżo palona kawa) brazylijska jest najczęściej łagodna w smaku, lekko orzechowo-czekoladowa, średnio mocna o małej kwasowości. Jest przepyszna sama w sobie i idealna do uzupełnienia mieszanek. Można ją przyrządzać zarówno w tradycyjnej kawiarce, jak i ekspresie ciśnieniowym.
Gatunkami najczęściej produkowanymi w Brazylii są arabica oraz robusta. Aktualnie Brazylia produkuje prawie ⅓ wszystkich przeznaczonych do sprzedaży ziaren arabiki i robusty. Popularną odmianą kawy pochodzącą z Brazylii jest Burbon Santos (nazywana w skrócie Santos). Charakterystyczne cechy dla tej kawy (mobilny bar kawowy – przejdź dalej) to owocowy oraz kwaskowaty smak. Innym bardzo popularnym gatunkiem jest Rio. Kawę Rio wyróżnia ciekawy posmak określany jako “medyczny”, przypominający jodynę.

Ten nietypowy posmakwynika z rozwoju na ziarnach kawy mikroorganizmów. Miejscem, w którym można kupić taką kawę jest palarnia kawy.