Jaką kawę ziarnistą kupić i dlaczego najwłaściwiej zmielić ją przed samym parzeniem?

Najlepsza kawa to ta, z dopiero co mielonych ziaren. Jest w najwyższym stopniu aromatyczna oraz po prostu najsmaczniejsza. Koneserzy smaku kawy zawsze rekomendują kawę ziarnistą tylko znakomitej klasy.

Pośród kaw pachnących czekoladą i przyprawami, każdy znajdzie swój ulubiony smak.
Jeśli ktoś ma automatyczny ekspres do kawy z zamontowanym młynkiem, to kawa ziarnista w jego przypadku będzie znakomitym wyborem. Automatyczne ekspresy (wejdź na nasz portal -> ekspresy do kawy katowice) mają wbudowany młynek, który posiada regulację stopnia zmielenia kawy, a to bardzo przyczynia się na smak zaparzonego napoju. Nikogo nie trzeba przekonywać, że kawa w ziarnach jest o wiele lepsza od mielonej. Jeśli smakosz kawy nie posiada młynka do kawy lub automatycznego ekspresu z wbudowanym młynkiem, powinien jak najprędzej w niego zainwestować. Wielowiekowe młynki nie mielą kawy najwłaściwiej. Przegrzewają ziarna w czasie mielenia, a to niezwykle psuje jej smak po zaparzeniu.
Zdrowe jedzenie

Autor: Ted Eytan
Źródło: http://www.flickr.com
Kawa
słodycze
Najczęściej uprawianymi gatunkami kawy na świecie są Robusta oraz Liberica. Gatunki inne są w mniejszym stopniu popularne i słabo rozpowszechnione. Arabica jest uważana za najszlachetniejszą kawę. Jej ziarna prezentują się niezwykle ładnie, a wywar z niej jest bardziej delikatny w smaku. Często można poczuć w niej posmak kakaowy czy orzechowy. Robusta z kolei jest gatunkiem o mocno wyczuwalnym smaku. Co poniektóre jej odmiany posiadają nawet korzenny smak. Robusta ma więcej kofeiny niż Arabica i dla większej ilości smakoszy kawy posiada zbyt wyrazisty smak. Z tych wszystkich rodzajów Liberica jest najmniej aromatyczna. Daje za to największe plony i jest wytrzymała na szkodniki (więcej opinii pod tym łączem okazyjne ozonowanie kutno).

Rodzaj ten uprawiany jest w Cejlonie i w Afryce. Sposób zmielenia kawy często jest zależny od tego, jak kawę zamierzamy parzyć. Jeśli mamy chęć zaparzyć kawę po turecku, to musi być ona zmielona drobno.