Kawa Arabica – wysokiej jakości odmiana o znakomitym smaku

Odmiana Arabica zalicza się do kaw najwyższej jakości. Jest łagodna i zarazem aromatyczna, a poza tym delikatnie kwaskowata, przez co znakomicie pobudza.
Czym wyróżnia się kawa Arabica?

Kasza jaglana

Autor: Kupiec
Źródło: Kupiec
Kawa Arabica jest najstarszym oraz najbardziej popularnym rodzajem kawy. Występuje w ponad dwudziestu odmianach! Pochodzi z Etiopii, uprawiana jest na wyżynach Kolumbii oraz Brazylii, w Indiach i Afryce Równikowej, na Jawie, Sumatrze oraz Karaibach.

Kiedy będziesz potrzebować uzupełniającego materiału dotyczącego takiej problematyki, kliknij, a znajdziesz więcej pomocy tutaj. One także będą użyteczne!

Ziarna Arabiki mają charakterystyczny wygląd – są zielonkawe, podłużne i mają jasną, prostą bruzdę. Zawierają stosunkowo niewielką ilość kofeiny (od 1 do 1,7%), aczkolwiek po zaparzeniu dają wyborny smak. Napar z Arabiki jest łagodny, delikatnie kwaskowaty, nierzadko wyczuwalny jest aksamitny, czekoladowy posmak. Aby wydobyć głębię aromatu oraz smaku Arabiki najlepiej zaparzać ją w ekspresie ciśnieniowym – zobacz.

kotłownie parowe2

Autor: Nicholas Lundgaard
Źródło: http://www.flickr.com
kawa świeżo palona

Autor: brownpau
Źródło: http://www.flickr.com
Na co zwrócić uwagę, by kupić dobrej jakości Arabikę?
Wysokiej jakości kawa Arabica sprzedawana jest w specjalnych opakowaniach z filtrem jednostronnym, dzięki czemu długo zachowuje świeżość. Kawę Arabikę najlepiej kupować w ziarnach, ponieważ w takiej formie dłużej zachowuje pełnię swojego aromatu oraz smaku. Dostawcy specjalizujący się w sprzedaży kawy często proponują mielenie ziaren na preferowaną grubość, tuż przed wysyłką. Doskonałym wyborem jest kawa kawa ziarnista do ekspresu świeżo palona – .

Najlepszy smak kawy wyczuwalny jest pomiędzy 5 a 30 dniem od daty palenia (data palenia kawy powinna być wskazana na informacyjnej etykiecie). Należy zwrócić uwagę, że kawa może być palona na różny stopień, aczkolwiek standardowo Arabica palona jest na średnio.